Kenny Roberts, som var den första amerikan som kom över till Europa och vann VM-titeln i roadracing, var även amerikansk mästare i flattrack racing. Under säsongen 1975 så hade Kenny problem med att hinna med de snabba HD-maskinerna så Yamaha byggde helt enkelt en flatrack cykel baserat på sin roadracing motor TZ 700. På det viset fick man ett monster - en cykel som hade ”dubbel” effekt och som vägde betydlig mindre än HD-maskinerna. Problemet var att få ned effekten i backen och kunna köra monstret.

Premiärkörningen av maskinen skulle ske på Indys berömda mile-bana. Kenny kom efter i starten men genom att åka ända ute vid halmbalarna så lyckades han få det fäste som behövdes för att få upp farten. Varv efter varv kom han närmare täten och lyckades på sista varvet, bara några meter före mål, ta täten och vinna med en cykellängd.

AMA-förbundet förbjöd efter den tävlingen användandet av flercylindriga två-taktare så cykeln kom aldrig ut på bana igen. Dessutom sa Kenny efter tävlingen att han aldrig någonsin ville köra på den cykeln igen – inga pengar kan få mig att åka på detta ”monster” igen!

Det skulle dröja 34 år innan Kenny satt sig på cykeln igen! Kolla in videon när Kenny åker på maskinen igen – och som han åker! Helt fenomenalt!

Kolla videon - Klicka på länken:

 {youtube}kkk3http://www.youtube.com/watch?v=8k8hJWKIVNsrppff44hj{youtube}

kenny