En mindre grupp av UMCK veteraner besökte i helgen Sparreholms museum. Bakgrunden den följande: Genom Håkan Persson, medlem i UMCK under 60-talet och mekaniker, kompis och hjälpreda åt Totte Hallman under massor av VM-tävlingar – fick ett antal UMCK-veteraner bland Håkans gamla mc-polare en inbjudan att besöka museet. Detta genom att Håkan och hans fru Sylvia och deras döttrar Helena och Cathrine delar samma intresse gällande hästar som Helge Karinens (grundare av museet) döttrar Anna och Lena.

Helge, en av grundarna till norrländska industrikoncernen Karolin Invest, köpte Sparreholms slott 1996. Han lät renovera slottet samt uppförde en fristående byggnad och flyttade sedan hit sin samling av bilar, motorcyklar, cyklar, jukeboxar, telefoner och hästvagnar från Skellefteå! Numera bor Helge och hans fru Gudrun i England medan dottern Anna och svärsonen Sven sköter om museiverksamheten, slottet och ägorna.

Och det var verkligen en imponerande samling av rariteter som veteranerna fick beskåda! Bilarna, omsorgsfullt renoverade och upprustade i toppskick stod packade i rader, alla med en beskrivning om modell, år och bakgrund. Bland samlingen som bestod av ett 50-tal bilar fanns flera exklusiva Rolls Royce-modeller, en Mercedes 540K från 1936, en Horch 853 Sport Cab, en jättelik Cadillac 39:a som ägdes av Kung Gustav V och som körde av vägen 1946 utanför Stockholm och gav upphov till platsen Kungens Kurva. Dessutom fanns en Cadillac med V16 motor som beställdes av Ivar Kruger, en av de 67 stycken Volvo 1900 bilarna som tillverkades 1956, en Måsvinge Merca mm. bilar – alla av de exklusiva slaget. Dessutom fanns modeller av veteranflygplan hängande i taket, vitrinskåp fyllda med modellbilar, hjälmar från kända motorstjärnor, biltutor, några bensinpumpar och massor av tjusiga emaljskyltar!

Efter att gruppen sett den fina samlingen av veteranfordon blev vi bjudna på kaffe & kaffebröd. Därefter visade sedan Helge oss runt bland en av Sveriges finaste samlingar av hästdragna fordon, åkvagnar, slädar, kalescher och en karriol – ursprungligen fordon från Siv von Rosens samling som hon redan under 50-talet startade med att egenhändigt rusta upp. Därefter skedde visning av övervåningen med samlingar av radioapparater, speldosor, positiv, fonografer, grammofoner och Merklinleksaker. Efter att ha lyssnat på och studerat dessa saker blev vi sedan presenterade en kavalkad av olika årgångar av maskiner som spelade musik. Genom att draperier drogs åt sidan steg man in i rum efter rum för att ta del av jukeboxarnas historiska utveckling.

Besöket avslutades sedan med en rundvandring i de nedre garagen som innehöll cyklar och motorcyklar – f.n. inte uppställda på samma överskådliga sätt som bilarna och övriga föremål men som innehöll en hel del exklusiva märken och modeller.

Ett besök på Sparreholm kan verkligen rekommenderas. På deras hemsida finns information om öppettider, kartor och övrig information.

Från UMCK-veteranernas sida vill vi passa på att tacka Helge och Gudrun Karinen och deras närmaste för en oförglömlig eftermiddag som kommer att ta lång tid för oss UMCK-veteraner att smälta och samla intrycken av. Ett speciellt tack även till Per Enqvist, gift med Lena Karinen, för att tillsammans med Sylvia vara upphovsman och idékläckare till besöket. En idé som kom upp under Håkans och Helenas gemensamma 70 & 40 –års firande för några veckor sedan. Ett Stort Tack från alla UMCK-veteraner i Uppsala!