Här får våra läsare av UMCK-webben några kommentarer, funderingar och information om vad som hände under och efter förra helgens US Supercross tävling i Salt Lake City.

 

-  Team order eller inte – bestraffning eller ej - eftersnacket har ett högt och irriterat läge efter den incident som hände under den näst sista Supercrossen i Salt Lake City då James Stewart vinner och utökar sin ledning inför finaltävlingen i Las Vegas med 6 poäng. I och med detta så behöver Stewart ”bara” komma tvåa efter Chad Reed i finaltävlingen för att bli årets Världsmästare i Supercross för 2009.

Bakgrunden: Chad Reed leder i 10 varv – ledningen växlar ett antal gånger mellan Reed och Stewart – båda åker lika fort men beroende på varvningar så tappar eller vinner respektive förare på det. Men när det är fyra varv kvar så kommer man ifatt Crisholm – teamkompis med Stewart. Stewart leder och kommer förbi sin teamkompis lekande lätt, som helt enligt reglerna får blåflagg för att bli varvad. Men när sedan Reed skall varva Chisholm så blir han ”bred” och försöker köra Reed av banan! Reed lyckas parera påkörningen utan att tappa för mycket tid – men Crisholm vurpar! Reed tappar dock både koncentration och tid på det som inträffar så han kommer inte ifatt Stewart igen utan Stewart vinner heatet med ett par sekunder. Crisholm får svartflagg av tävlingsledningen och tas av banan!

Hur skall detta bedömas? Det enda som händer är att Chisholm blir diskad och inte får några  poäng i denna tävling. Men borde inte Stewart – eller hans team bli bestraffade? Hade det varit Eccelstone i  Formula 1 så hade Stewart blivit bestraffad med t.ex. 6 poäng och båda förarna stått på samma poäng inför finalen kommande lördag!

En annan aspekt. Mike Alessi – team kompis med Chad Reed – kan han ”sätta av” Stewart i nästa tävling i Las Vegas, som är den helt avgörande, så Chad Reed vinner totalt? Snacket går att han kommer att montera backspeglar på sin Suzuki för att hålla kollen bakåt för att kunna ”vingla till” i rätt ögonblick när Stewart dyker upp i spegeln!

Vi kommer utan tvekan at få en spännande avslutning på årets Supercross serie när den avgörs i Las Vegas kommande lördag.

 

I samband med att TH var intervjuad av Jimmy Holley och Jason Weigandt träffade vi även en gammal motocross stjärna från 1990-talet – Damon Bradshaw. Damon som idag tävlar med Monster trucks har satt igång att träna för att göra come back inom motocrossen. Han berättade att han siktade på att kunna ta en placering bland de 10 bästa! En någon optimistisk önskedröm tycker vi dock. Så lätt är det inte att slå sig in bland dagens crosselit – även om man heter Damon Bradshaw och var mästare och oslagbar i början på 1990-talet. Vore kul om det gick – vilken sensation i så fall. Vi säger Lycka till Damon!

 

När Chad Reed vid starten av Supercrossen i Seattle, veckan före Salt Lake, vurpade i starten och kom iväg bland de sista så kunde han bara kämpa sig tillbaka till en 7:e plats. Han tappade då den totala ledningen till James Stewart och istället för att vara i ledningen så låg han 3 poäng efter Stewart. Reed var naturligtvis besviken efter sjunde platsen så det dröjde en stund innan Suzukis teamchef Roger de Coster ”tordes” gå fram till Reed och prata om tävlingen. Roger sa då – ”Chad – du är nu bara tre poäng efter James och har världens chans att vinna mästerskapet totalt. Vem hade trott att du skulle vara så nära täten när det är två tävlingar kvar”! Mycket kloka ord av Roger som gjorde att Chad såg positivt på situationen istället för att gräma sig över sjunde platsen! (Tyvärr så tappade Chad ytterligare tre poäng i Salt Lake och är sex poäng efter inför finalen nu kommande veckoslut i Las Vegas).

 

En annan förare som vi pratade med var Andrew Short. Han har ju varit årets sensation och gjort mycket fina resultat i år. Andrew har fått ett nytt kontrakt med Scott glasögon och var mycket glad över detta. Han räknade även med att återigen komma över till Supercrossen som körs på Ullevi den 11 september i år. Passa på att se en av de nya kommande motocross  stjärnorna– se till att få biljetter till Ullevi!

 

När vi träffade Simon Cudby, den fotograf som tar de bästa bilderna från motocrosstävlingar, så berättade han för oss att han tar minst 1200 bilder under en tävling. Direkt efter tävlingen går han igenom sina bilder och spar dessa efter ett speciellt system. Tidigt dagen efter tävlingen i Salt Lake så flög Simon ner till Baja California för att fotografera en grupp ”veteraner” som skulle deltaga i en ökenutflykt med Malcolm Smith – gammal mc-veteran som fortfarande är med och arrangerar spännande arrangemang med mc i Mexico.