Inte ännu publicerad

”I julhelgen kom ett meddelande att ”Pelle Mas” Persson avlidit efter en kort tids sjukdom. Han avled på Orsagårdens Vårdhem där han varit sedan i november” skriver Göran Petersson till oss. Vi tackar Göran för nedanstående material som han skickat! Klicka på rubriken för att läsa vidare!
Bilden - "Pelle Mas" på sin Monark som 1963 döptes om till Husqvarna! 
Pelle Mas Persson V ås

Tills nu i höst har ”Pelle Mas” bott ensam i sin stuga i Orsa. Hans extrema resande världen över kanske har bidragit till att han inte hade hunnit skaffa sig en egen familj. ”Pelle Mas” blev vår första 500cc junior mästare i motocross år 1954. Därefter klev han raskt in i svenska eliten, ofta uttagen till landslaget under 60-talet och har oftast varit med och tävlat på elitnivå under denna tid, både i Sverige och internationellt. ”Pelle Mas” blev snabbt känd för sina snabba starter, han var oftast med i tätklungan när starten gick! Han var med under den fantastiska tiden på 60-talet då de svenska 4-taktarna dominerade crossen internationellt.

När han slutade att tävla på 70- talet blev han anställd som fabriksmekaniker hos Husqvarna för att serva deras fabriks-åkare världen över. Han var välkänd för att alltid ha ordning på sina maskiner under sin karriär. Det har säkert varit den bidragande orsaken till Husqvarna förarnas stora framgångar under de åren som följde.

Johan Helmer, som skrivit den artikeln som var med i tidningen MC Veteranen i början av 2017, kom att träffa Pelle när han som ung grabb bodde i närheter av Drättingebanan utanför Husqvarna. Han tog då alla tillfällen i akt att ta moppen ut till banan när det var någon träning eller tävling på gång. På så vis kom han att träffa Pelle när han och Mikkola var där för att testa. Johan har berättat att efter att dom kört ett par timmar och det var dax för fika, hade Pelle lagt märke till grabbens intresse och ställde då frågan: "Ska Du ha en bulle grabben?" Gissa om det smakade bra för en15 -åring att få följa med in i bussen och fika med sina idoler!

Denna bekantskap har hållit i sig genom åren. När Pelle slutat med sitt kringflackande liv och slagit sig till ro i sin stuga, så tog Johan ofta tillfället i akt att ta vägen förbi Orsa och hälsa på Pelle. Johan var väl ganska ensam om att hålla den kontakten och även den som såg till att han fick en plats på ett vårdhem den sista tiden. Pelle ville ju klara sig själv i sin stuga i det längsta men till slut gick han med på en flytt!

Pdf filen, med nedanstående referat som bifogas, beskriver på ett mycket bra sätt ”Pelle Mas” liv under och efter sin aktiva karriär. Johan kom genom sina allt tätare kontakter med honom på senare år, lära känna Pelle och säkert varit ett ovärderligt stöd för honom under åren. Vi tackar också MC Veteranen och Malke som plockade fram denna artikel från arkiven, och Johan för artikeln och all info kring densamma.

Pelle story 1 2

Pelle story 2 2

Pelle story 3 2

Pelle story 4 2