Snösprut, issprätt, fart, spänning och kyla! Det är ingredienserna när det gäller tävlingar på isbana. Nu i söndags så var det dags för Östhammars MK att arrangera isbane-SM och 1.300 personer kom till tävlingen på Klackskärs camping för att beskåda fartfantomerna. Trots TV-konkurrans från VM i skidor. På plats fanns även UMCK Veteranen Anders "Ampe" Persson. Klicka på rubriken eller gå in under "Nyheter 2011" för att läsa mera!
Bilden. Starten går för ett av MC-heaten! 
Isbana_5

Bland publiken så träffade UMCK Veteranen ”Ampe” också speedway proffset  Andreas Jonsson som berättade att han var väl förberedd inför säsongen. I mitten på mars så åker han till Italien och sedan är säsongen i full gång. Till glädje för alla TV-tittare som följer VM.
Dagens vurpa stod  Ken Svanberg för när han låg jämsides med Anders Michalak i 150 knutar på startrakan. När kurvan sen kom så fick han ett kast och for rätt ut i snövallen. När snömolnet lagt sig så reste han sig och gick därifrån oskadd. Tuffa tag!
Sidovagnsklassen är mycket intressant. Hembyggen med en mängd olika konstruktioner och monstermotorer på uppemot 1300 kubik, som är högsta gräns enligt förbundet. Motorerna som är på ca. 170 hkr är så starka så att bakhjulet spinner hela startrakan vid påslag.
Bilden nedan med nummer 2 - Segraren i sidvagnsklassen blev Daniel Andersson/ Andreas Jansson Films MK.
Isbana_1

Isbana_4

I Quadracerklassen segrade Jens Hedenskog Films MK före Stefan Åberg. Stefan som bor i Alunda har byggt en Quadracer som enbart är avsedd för hastighet. Han har som målsättning att slå Värdsrekordet och den 11-12 mars så gör han ett världsrekordsförsök i Orsa. Sträckan kallas FLYING 1000M. Stefan har uppnått en hastighet på 209  km. och hans målsättning är att köra c:a 20 km. snabbare!
Bilderna nedan. Stefan och hans världsrekordmaskin.
Lycka till säger vi UMCK Veteraner!
Isbana_2

Isbana_3


Isbanetävlingar har långa och stolta traditioner i Uppland. På 50- och 60-talet fanns det många isbanor bla. på Långsjön i Björklinge, Ulva 1 mil från Uppsala, Hallstavik, Tierp och Örbyhus där det arrangerades tävlingar under många år med stor publik.
UMCK Veteranerna grundlade sin åkteknik och balans genom att träna mycket under vintertid. Fram till början av 60-talet åkte man odubbat för att i mitten på 60-talet börja köra med dubb. Man körde även Snö Moto-Cross och det arrangerades även ett Riksmästerskap i sporten. Den blev mycket populär och fick en egen tävlingsserie -  TV Moto-Crossen - som arrangerades under flera år med direktsändning på söndagar. Den bestod av flera deltävlingar och förare från UMCK fanns alltid med högt uppe i prislistorna. Torsten Hallman vann flera av dessa tävlingar och även det totala mästerskapet. Angående ”Totte” så tränade man vintertid vid hans barndomshem Nyvalla där det fanns stora markområden och fina banor. Där lades grunden till  framtida framgångar och det kunde vara ett 20-tal förare som träffades regelbundet för träning.
Bilden nedan. "Totte" Hallman på väg mot segern i den TV-sända snöcrossen i Arboga 1965!
65_TH_Arboga