Här har vi en riktig nostalgihistoria från motocrossens första år i Amerika. Vi har hittat den på Internet och den är skriven av Michel Rosh från San Fransisco och beskriver hur han kom över Bengt Åbergs racing jersey!

”Under mina ungdomsår såg jag de flesta av Trans-AMA tävlingarna som kördes i norra Kalifornien under åren 1973 till 1977. Jag var en stor beundrare av de svenska förarna som kom över till Amerika och åkte dessa tävlingar i mitten av 70-talet såsom Thorleif Hansen, Håkan Andersson, Arne Kring, Christer Hammargren, Åke Jonsson och Bengt Åberg”.

Under en av dessa tävlingar som kördes på Sears Point i Sonoma, Kalifornien 1977 så var jag tillsammans med min flickvän på väg tillbaka till vår bil på parkeringen. Vi gick då förbi depåinhägnaden där förarna var i färd med att plocka ihop sina prylar efter avslutad tävling. Då fick jag syn på Bengt Åberg som hade parkerat alldeles vid staketet. Jag hoppade över staket och gick fram till Bengt och frågade om jag kunde få köpa hans tävlingströja för 10 dollar! ”Inga problem” sa Bengt och gav mig tröjan och tog emot min 10-dollarsedel. Alldeles upphetsad över att jag lyckades genomföra min ”kupp” rusade jag sen ifatt min flickvän och visade henne mitt fynd.

”Jag har använt tröjan många gånger så den är tämligen sliten men jag är glad över att fortfarande ha den kvar i min ägo efter alla dessa år. Det är som ett kärt minne av Bengt och de underbara tävlingarna som var under motocrossportens första år i Amerika”.

Bilden nedan.
Så ser den ut! Bengt Åbergs tävlingströja under perioden då han åkte YAMAHA HL500 för Halllman & Eneqvist Motor!

 

 

 

yamaha_jersey-web