Från snöcrossen i Norrköping 1960 – en tävling som lade grunden för de kommande TV-crossarna som kördes senare under 60-talet – har vi fått bra bilder från vår eminenta stjärnfotograf Kurt Pettersson.

Arne Bergström, SVEMO´s starke man och hemmahörande i just Norrköping, fick folk från Sveriges Radio & TV att komma och titta på de snöcrossar som kördes i Norrköping varje vinter. Till slut lyckades Arne att få dom tända på idén att visa en serie tävlingar i TV under perioden feb-mars i mitten på 60-talet. Tävlingarna blev en stor succé då man fick fina tittarsiffror under bästa sändningstid på söndagarna.

Att förarna hade det primitivt ser man på bilderna nedan. För att klara resan till Norrköping så ordnades det gemensam transport med en stor lastbilen som fraktade ner alla cyklar åt UMCK-förarna. Allt för att få det så billigt som möjligt!

På tävlingarna i Norrköping fanns de flesta av Sveriges crosselit på plats för att testa formen inför den kommande säsongen. Flera av förarna bl.a. Roffe Tibblin och Gunnar Johansson körde dessutom i både 250 och 500cc-klassen.