När Sverige, under främst 1950, -60 och -70 talens första hälft var en världsnation inom motocross och Enduro var Uppsala MCK och Uppl-Väsby MK de klart framgångsrika klubbarna. I UMCK och senare i UMCK Veteranerna har vi alltså en "hel hög" riktigt duktiga åkare. Men de "fyra stora", Totte Hallman, Roine Lööf, Sivert Eriksson och Lennart Dahlén är de crossförare som sticker ut. Idag är undertecknad som ordförande alltså deras "bas". Klicka på rubriken för att läsa mera!

Bilden – Lelle till höger med sitt förmodligen? första pris i karriären - Nymansköldarna - en tävling de flesta ställde upp i och som kördes i början av 50-talet. De övriga pristagarna är till vänster Curth Nehlin och i mitten Sixten Wesslén! 
Lelle Curt Nehlin Wesslén

Jag är yngre än dessa fyra, mellan mig och Totte skiljer det 7 år och till de tre övriga skiljer det 11 år. Den av dessa som står först i ledet som mina ungdoms-idoler är, kanske lite överraskande för er som läser detta, Lelle Dahlén.
Det beror
på en speciell händelse när jag var 11 eller 12 år. Som många småkillar så spelade jag fotboll, hockey, bandy mm. och på den tiden var man också autografjägare. Men ofta mötes man av att dem man ville ha autograf av fräste av en;- stick jag har inte tid med er snorungar-. Man konstaterade då att; elitidrottsmän är lika med skitstövlar. På sommarloven ute på landet så blev det däremot att så fort man hörde att killar åkte cross i grustaget så kastade man sig på cyklarna och hojade för att kolla!

Så till den speciella händelsen: Vid ett av dessa tillfällen så var det en kortväxt kille på en Maico som jag aldrig sett tidigare, men han åkte minst dubbelt så fort som alla andra killar. Man frågade de äldre killarna som kollade: Vem är han? Det är ju Lelle Dahlén!! När killarna tog en paus så kom Lelle fram till mig och två andra kompisar i samma ålder och snackade med oss, frågade var vi hette osv. skittrevlig!

När jag kom hem så berättade jag för min pappa att jag sett Lelle Dahlén i gropen- fan vad fort han åkte! Ja, det är inte så konstigt svarar pappa, han är ju en av Sveriges allra bästa crossåkare. 12 åringen noterar, elitidrottsman och skittrevligt. Därför står han först i ledet.
Bo Svensson 

Bilden nedan - Liten Man på Stor Maskin! Lelle bemästrar suveränt sin Matchless på en snöcross i Norrköping 1960!

 Lelle på Makalös web

Bilden nedan - Lelle på sin Maico får här hjälp av en annan UMCK-Veteran - Dick Sundman!
LelleMaico

Bilden nedan - För ett tag sedan hittade Lelle sin första hjälm. Lite trång - eller? 
Lelle Dahlén provar hjälmen från 55 883x883

X