Tillfälle att se två Supercross tävlingar efter varandra plus hinna besöka företag och mc-vänner! Det gör man inte alla dagar i veckan, nu när man är pensionär, men det var vad som hände under min senaste resa till USA.
Totte, berätta vad som hände under din resa? Det var frågor jag fick från några av UMCK-Veteranerna när jag kom hem! Så jag tänkte att flera av veteranerna kanske ville veta hur det var!   Klicka på rubriken för att läsa ett snabbreportage om min resa!
Bilden – Även om det var ett tajt program så hann vi med lite avkoppling i Palm Desert på vägen mellan Phoenix och Temecula!
05 IMG 2309 800x600


En frågande UMCK-Veteran: Varför åkte du över och hur var planerna ?
"Totte" H: Bakgrunden till att resan blev genomförd berodde på ett besök jag fick förra sommaren av Mark Blackwell, en amerikanare jag känt under många år. Efter att han slutat som VD för det amerikanska MC-märket Victory  jobbar han numera som konsult åt Husqvarna i USA. Hans bakgrund med Husqvarna går långt tillbaka i tiden. Redan i början på 70-talet blev han en av de första fabriksförarna, tillbringade mycket tid på fabriken i Sverige plus åkte flera Grand Prix tävlingar. Han blev dessutom den förste officiella amerikanske mästaren i motocross på Husqvarna – för att sen cirka 10 år senare bli VD för Husqvarna Motorcyklar i San Diego innan han sen gick vidare till andra VD-jobb.
Han bjöd över mig till Husqvarnas nya kontor för att jag skulle träffa alla hans nya medarbetare och för att jag skulle berätta lite nostalgihistorier om första tiden med Husqvarna. Dessutom skulle jag träffa en del journalister som just nu förberedde artiklar om Husqvarnas nya satsning, titta på Supercrossen som skulle gå i San Diego, besöka THOR’s nya kontor etc. – fullt program!
Sagt och gjort, jag pratade med min ”manager” Håkan Eriksson på SCOTT om han ville åka med – han åker ju över till USA med jämna mellanrum för att titta på cross – och det ville han! Men ska vi åka så långt så borde vi väl vara borta över två helger för att hinna se två Supercross tävlingar var hans kloka förslag - och så blev det!
UMCK-Vet: När var du senast över till USA?
"Totte" H: Jag var ju inplanerad att åka över i November -13 för att ta emot AMA’s Legends of Legends pris i Las Vegas. Tyvärr blev jag ju sjuk då, min doktor förbjöd mig att resa. Så senast jag var där var 2012 – längsta uppehållet sedan 1966 – så jag såg verkligen fram emot att träffa en massa folk som jag inte sett på länge!
Vi beslutade att börja med att kolla in tävlingen i Phoenix, Arizona. Sen ta det lugnt några dagar för att komma tillrätta med tidsomställningen, därefter göra våra officiella besök i södra Kalifornien på de olika företagen för att sedan avsluta med Supercrossen på Petco Park, en stadion som ligger centralt vid hamnen i San Diego.
UMCK-Vet: Hur känns det att knalla omkring i depån, träffa gamla polare, se nya förare och kolla in utvecklingen. Har det hänt mycket?
"Totte" H: Eftersom jag varit ”borta” ett tag så blev det naturligtvis en hel del frågor om min hälsa etc. Jag tyckte dock att det mesta var sig likt. Depåområdet har naturligtvis utökats ordentligt med större bussar, flera tält och flera företag som vill visa upp sina produkter. THOR har blivit än mer dominerande med fler bussar, trailers, bilar och en hel del aktiviteter som pågår innan tävlingarna kör igång så det var kul att kolla in. Kolla bilderna nedan från vår rundvandring i depån!
Bilden nedan - En av THOR's aktiviteter! Här kunde man vinna kläder och andra priser plus att titta närmare på THOR-förarnas (reserv)-maskiner bl.a.Mc Grath, Jason Andersson och Cooper Webbs cyklar - Coolt!
1 IMG 22 800x600

Bilden nedan - En annan THOR-avdelning som bara serverade mat och dricka!
1 IMG 2298 800x600

Bilden nedan - Har står jag vid Jason Anderssons Husqvarna i THOR montern där man kunde vinna priser!
1 IMG 2241 800x600

Bilden nedan - Det gäller att ha fordon som syns!
1 IMG 2284 800x600

Bilden nedan - Under rundvandringen så träffade jag tidigare toppföraren Marty Smith. Marty blev den första stora megastjärnan inom USA motocrossen på 70-talet. Han finns fortfarande med och tränar unga förare!
1 IMG 2252 800x600

Bilden nedan - Jason Andersson och jag blir intervjuade inför kvällens tävlingar!
1 IMG 2304 800x600

Bilden nedan - En ensam svensk fanns med på startlinjen i 250 heatet - Fredrik Noren, Sveriges bästa supercross förare!1 TH Noren

Bilden nedan -Även en utställning med veterancross cyklar finns alltid på plats när Supercross circusen avgörs under 17 tävlingar runt hela USA. Bland de utställda maskinerna hittade jag en fin HL500! Här är  jag tillsammans med HL-ägaren och Broc Glover!
1 Reu HL 500 611x800

Bilden nedan - från vänster - Jason Andersson gör sig beredd att köra tidskvalet. I mitten är Håkan och jag och hälsar på KTM-teamet med Roger de Coster och Ryan Dungey samt längst till höger står jag med Broc Glover "The Golden Boy" som dominerade crossen unde början på 80-talet. Nu jobbar han för Dunlop på alla tävlingar!
1 SX gr school grabbar 800x381

Bilden nedan - Segraren i tävlingen i Phoenix tysken Ken Roczen på väg ut till start med sin svenske mek Oscar bak på cykeln! Och till höger gör sig även Chad Reed beredd att åka ut till start!
1 SX grabbar Reed Roc 800x531

Bilden nedan - Före tävlinagrna får speciellt inbjudna göra en s.k. Track Walk - en promenad runt banan för att förstå hur jä---vla svår banan är. Här står jag vid den stora THOR skylten som alltid finns på plats vid starten!
1 IMG 2299 800x600

Bilden nedan - En av de fint doserade svängarna - väl markerad med THOR balar!
1 1 IMG 2302 800x600

Bilden nedan - Segrare i Phoenix blev tysken Ken Roczen efter att ha dominerat från start till mål!
1 Roczen LA1 15

Efter en lyckad dag och kväll med fina tävlingar där vi blev väl omhändertagna av THOR personalen i deras suit inne på stadion så kunde Håkan och jag lungt planera för några dagars sol och vila i Palm Desert på vägen till nya äventyr. Det fortsätter jag med att berätta om i Del 2 - som kommer om någon dag!