Reserapport, Rysslandsresa 3 - 20 feb. 2009 av Anders "Ampe" Persson. 

 

Dags för den 3:e och 4:e VM deltävlingen i Ufa.

Klockan 8.00 dagen efter påbörjade vi vår resa till Ufa. Det diskuterades om vi skulle ta tåget dit eller att åka bil. Dokumentären på TV om ”Posa” visade just den aktuella tågresan. Men eftersom vi hade en tävling i Saransk på återresan mot Moskva så beslöt vi oss för att åka bil de 150 milen till Ufa. Vi började med att åka 80 mil till Tagliatti där vi övernattade tre nätter.

 

Tagliatti var en intressant stad att uppleva med vackra byggnader och vi blev där inbjudna att titta på en stadion som låg centralt i staden. Det blev en omtumlande upplevelse. Stadion rymmer c:a 40.000 åskådare och är avsedd endast för speedway och isracing - en enorm anläggning! Vi fick höra att man har en stor verksamhet vad det gäller ”knattar”.  De får låna motorcyklar att träna på och mecka med och på det viset kommer nästa generation storförare fram. Vi blev lotsade in i stadions inre där ryssarnas VM cyklar redan fanns på plats och där äldre allvarliga meckar stod och jobbade med motorer och cyklar. Vi fick uppgifter om att speedway GP år 2010 kommer att gå på denna stadion.

Väl framme i Ufa åkte vi till stadion och lastade av cyklarna och tillbehör. Depån var nere i en källare och där fanns det bås, en för varje förare, med plats för två cyklar och verktyg. För att komma upp från källaren så var en träramp uppbyggd. Vi blev förlagda på Sporthotellet som låg en mil utanför stan. Det var en jättestor skidanläggning med skidskyttebana och ett tiotal skidbanor runt omkring. Den kommande helgen så skulle EM i skidskytte avgöras så det var många aktiva i farten och tränade.

Träningen kördes på fredagen och på lördagen avgjordes VM-deltävling nummer tre. ”Posa” som åkte i första heatet, fick i utgången av startböjen på andra varvet ett kast på sin cykel som resulterade i en våldsam vurpa – precis där vi stod! Han for över styret och vi befarade att han hade skadat sig men han var snabbt på benen. Vurpan innebar dock uteslutning i heatet. I de två följande heaten kom han sist men kom sedan igång i heatet efter och hade en kamp om förstaplatsen. Tyvärr fick han återigen ett kast och blev påkörd av Simon på vänster vad. Nabbarna trängde igenom både stövel och overall och han blev rejält rispad på vaden. Skadan kunde ha blivit mycket allvarlig men som tur var blev det ytligt! Han blev dock utesluten även i det heatet och i det avslutande heatet blev det 0 poäng. En riktig otursdag för ”Posa” som dock inte beklagade sig - han är van att ta med och motgång. Efter vurpan i första heatet så blev det tydligen problem med fjädringen då olja och luft hade läckt ut och gjorde cykeln svårkörd. ”Posa” kände sig osäker med fjädringen på sin maskin och fick det inte att stämma. I isracing måste man känna sig trygg och säker på sitt material, utan den självsäkerheten funkar inte åkningen.

Stefan körde bra, men han var dock inte riktigt nöjd. Han var hela tiden var med där uppe men tappade poäng på några onödiga missar som han sa. Stefan kom på 2:a plats i C finalen och 10:e plats totalt.Söndag, VM deltävling fyra. Stefan körde mycket bra, vann ett heat och kom till C final som han vann, därmed totalt på 9:e plats. Totalt i VM 10:e plats. En mycket bra prestation.”Posa” kände sig inte riktigt bra efter den tuffa gårdagen som så när kunde ha kostat honom en svår skada på vaden.  Han kom på 2:a plats i D finalen, en 14 plats totalt. Han ligger även på 14 plats i VM efter de fyra körda tävlingarna.

Storpubliken i Ufa, med över 10,000 åskådare båda dagarna, fick uppleva spännande tävlingar. Tyvärr blev det en hel del vurpor som resulterade i att tre av VM förarna försvann på grund av skador. Det var Simon Österrike som fick dubbelt armbrott, Ivan Ivanov Ryssland vurpade och gjorde illa benet och Jonny Tuinstra Holland vurpade och bröt nyckelbenet. Det är osäkert om någon av dessa förare kan vara med i Berlin den 7-8 mars. 

Efter tävlingen lastade vi in cyklarna och gjorde allt klart för morgondagens avfärd. Vi var klara kl. 19.00 och då började banketten som var i en stor restaurang i stadionbyggnaden. Klä upp sig och duscha var inte att tänka på - det hann vi inte med! Återigen otroligt mycket god mat och vodkan stod på bordet men den var vi sparsamma med eftersom vi skulle åka därifrån tidigt dagen efter. När vi satt där och åt så började ”Posas” och Stefans telefoner ringa. Det berodde på att dokumentären i TV 1 på söndagskvällen hade visats i Sverige och det var många uppskattande telefonsamtal från vänner som hörde av sig. Tidskillnaden till Ufa var fyra timmar från Sverige och till Moskva var det två timmar. På eftervickningen så kom Krasnikovs far och satt sig vid vårt bord. Krasnikov tog ju full pott och efter fyra deltävlingar har maximala 100 poäng. ”Posa” frågade om de kunde komma till Sverige och hålla ett träningsläger och det tyckte han att det skulle vara möjligt. Vi får se om det går, problemet är istillgången i november-december.Krasnikov själv kom också och satte sig hos oss, och efter litet rundsnack så sa han en intressant replik åt ”Posa” och Stefan. ”Om ni skulle prova min cykel så tror jag inte att det skulle gå så bra, den är otroligt extrem. När jag åker då måste jag hålla absolut maxfart, skulle jag slå av på takten då kommer den att vobbla” berättade Krasnikov.

Jag förstår vad han menar då jag sett hans framfart mestadels i ytterkurvor, fullt nedlägg med styret i isen, fullt påslag! En enorm förartalang som blivit världsmästare fyra gånger och får förmodligen sin femte titel i år.