Inte ännu publicerad

                                                                                      

Igor Grigorjeev var den förste motocrossåkaren från forna Sovjetunionen som var med och krigade om VM-poängen i början på 60-talet. Han överraskade många med fina resultat i några tävlingar under säsongen 1961 och 1962 på den ryskbyggda crosscykeln K52. Med dessa resultat i ryggen fick han, likväl som de andra bra förarna från Sovjetunionen, fabriksmaskiner från CZ inför säsongen 1963. Det resulterade i en 3:e plats totalt i VM i 250cc-klassen och en 4:e plats året därpå.

Inför säsongen 1965 satsade den ryska federationen på en rad nya unga förare och Igor fick hålla sig hemma i Sovjetunionen och tävla. Att den ryska federationen tog ett sådant överraskande beslut förvånade många eftersom Igor var den bäste åkaren och var den ende som kunde matcha Victor Arbekov. 

Att han fortfarande var en av de bästa cross-förarna i världen visade han dock med eftertryck 1966 då han fick starta in i den ryska hemmatävlingen i 500cc-klassen i VM som gick i Kiev där han vann båda heaten före Jeff Smith och Roffe Tibblin.

Tyvärr skadade sig Igor senare så olyckligt att han blev totalförlamad i nedre delen av kroppen och har sedan dess suttit i rullstol. Som så många andra idrottsmän som skadat sig svårt ville dock Igor inte ge upp utan han satte igång att träna rullstolsmaraton. Han har deltagit i många internationella tävlingar med bra resultat och det är en sport som han, trots att han nu är över 70 år, fortfarande utövar.

Den ryske televisionen gjorde under 2008 ett halvtimmes TV-program om den gode Igor som en hyllning, framför allt för hans framgångar som motocrossförare, men också som ett föredöme för de som genom olycka hamnat i rullstol. Igor har verkligen visat att man kan tävla med framgång trots att man är invalidiserad.

Filmen som Igor har skickat oss, som dock bara har ryskt tal (!) kommer att visas för UMCK-veteranerna senare i år vid någon av våra kommande träffar.