Inte ännu publicerad

Owe Jansson Ove Jansson

Jag började min tävlingskarriär som burkslav till min kompis Karl Erik Svensson. Vi började 1955 (tror jag) att åka isbanetävlingar med hans sidvagnshoj, en Triumph 500 cc. Det var sk. oorganiserade race i stort sett varje helg på vintrarna. Bla. så minns jag en seger på Södersjön i Almunge.

Den ”riktiga” MC karriären inleddes 1958 och pågick med några längre avbrott till 1967. Jag åkte bara T-tävlingar (Enduro).

Min första solo hoj var en NV-23:a som byggdes om till en NV 24 (Jet Cross) med 175cc DKW motor.

Tävlingsdebuten skedde dock på en ombyggd Husqvarna Silverpil 175 cc som blev tävlingscykeln genom hela tävlingsperioden med undantag av de sista tävlingarna där jag åkte Husqvarna 250cc.

Den hade ägds av Lasse Larsson, numera mer känd som ”Amerika-Lasse”. Hojen inköptes av Hallman Racing i deras första butik (12 kvm).

Totalt blev det c:a 25-30 st tävlingar under dessa år. De första 2-3 åren var det svårt med transporter till och ifrån tävlingarna så de flesta gångerna åkte man på tävlingscykeln fram och tillbaka. Jag minns en tävling som gick på Adelsö i Mälaren där det dessutom var färja till och ifrån ön.

Roliga minnen från tävlingstiden är vinsten i Djursholms MK:s Rydborundan 1960 samt att jag ingick i det UMCK lag som vann Junior SM i lag i T 1967.

Tråkigt minne är den tuffa Novemberkåsan i Gävle 1960 där jag fick bryta på näst sista sträckan.

Ett roligt minne är när jag åkte med Lelle Dahlén på en 3-4 veckors tävlings turné i Europa. Minns jag rätt så var det 1962. Dels åkte Lelle EM i 250 klassen på en fabriks JAWA, dels inbjudningstävlingar, 500cc på en Matchless (tror jag det var). Många roliga episoder finns från den resan kan jag lova.

 I övrigt så har jag många gånger genom åren varit funktionär på klubbens tävlingar