Inte ännu publicerad

Bert Ekeberg
1 Bert Ekeberg -73
Jag, Bo Svensson, har känt Bert sedan har var ett år gammal och så när som på några år har vi bott mindre än en kilometer ifrån varandra.( vilket vi fortfarande gör). Jag har därför varit Bert behjälplig att försöka komma ihåg hans karriär och nedan kommer resultatet av våra ansträngningar.
Som ni säkert räknat ut är Bert yngre bror till Bosse och Yngve som också finns presenterade bland oss medlemmar. 
Bert tävlade mellan åren 1965 till 1978. Han representerade UMCK, SMK Uppsala och Rasbo MK

Under dessa år åkte han:
Husqvarna 175 cc, 250 cc, 400 cc
Penton 125 cc
Monark 125 cc
KTM 125 cc, 250 cc

Första tävlingen var en T tävling (Enduro) i Hallstahammar hösten 1965. De följande tre åren var tävlandet helt koncentrerat till T tävlingar. 1966 som B-Junior, 1967 som A-junior och från 1968 som Senior (Elitförare). Även resterande åren av tävlandet så var huvudinriktningen T tävlingar. Bert har inga noteringar hur många T race det blev men gissningsvis någonstans mellan 100 till 150 stycken.

Det finns ett antal segrar, i de olika klasserna, bla. totalseger i Hammarbypokalen 1975. Ind. SM 3:a 1969, två Lag-SM guld 1969 och 1970 samt ett Lag-SM silver 1973.

Han har åkt 4 st Onkel Toms Hutte i Kaltenkirchen och tagit guld och med bra ind, placeringar. Åkt EM tävling i ESCHWEGE i Tyskland 1977 samt uttagen till 3 st. Int. SIX DAYS:

- 1973 i USA, då han fick bryta på dag 3 efter en vurpa där han bröt bägge tummarna !

- 1974 i Italien då han fick startförbud efter en vurpa dagarna innan. (Se vidare nedan)

- 1975 på Isle of Man då han togs sig i mål med en bronsmedalj.

Han har åkt åtminstone en novemberkåsa, Gävle 1970, 13:e totalt.( Jag är helt säker eftersom Yngve och jag och ytterligare en kompis servade honom.) Själv säger Bert att han möjligen åkt en kåsa till?

T tävlande fortsatte fram till Rasboloppet 1978 som blev hans sista tävling.
4 Bert Ekeberg 800x545

Nu kommer vi till det märkliga i hans MC karriär; motocrossen
Varken Bert eller jag minns första crosstävlingen men han minns året 1971. Han åkte detta år 66 st crossheat i tre olika maskinklasser och det erfordrades då 25 poäng under ett kalenderår för att bli uppklassad till Senior (Elitförare) Bert hade någonstans mellan 70 till 80 poäng!! Hela detta år hade han massor av intensiva fighter med en kille som senare blev dubbel Världsmästare: Håkan Carlqvist. Det fanns alltså massor av crosstalang i Bert men ändå blev det en kort karriär då han la av crossen efter 1973 års säsong.
1 Bert Ekeberg 586x800

Jag har här ett bevis på denna talang!
125 cc klassen var ny under dessa år och när finalen i MCB cupen skulle köras hade vår VM hjälte Torsten Hallman startat sin affärskarriär parallellt med arbetet att utveckla Yamaha. Till denna final hade han fyra ”sponsade” förare, bla. Bert, som också jobbade i Tottes firma. Den cykel Bert skulle köra gick sönder under träningen men han fick låna en ”standadhoj” av samma märke. Trots att cykeln dog ett kort tag efter varje hopp så vann Bert loppet överlägset. Han blev då ytterst tveksamt diskad då han endast kört ett varv på träningen på denna hoj. (Han hade åkt massor av varv under träningen på den andra hojen). Senare efter ett möte på SVEMO, där jag var Bert behjälplig, togs denna diskning tillbaka. Så dags då!!

Min egen förklaring varför Berts crossåkande blev så kort. Bosse började tävla i slutet på 50-talet och slog igenom vid Kåsan 1960, Yngve började tävla 1962, Jag tror att familjen Ekeberg under första delen på 70-talet helt enkelt var trötta på MC tävlandet vilket innebar att Bert inte fick det stöd han förtjänade. OBS detta är alltså helt och hållet mina egna funderingar.
5 Bert Ekebergscan0005 618x800

 Bästa prestationen:
2:a platsen i SM tävlingen i Vimmerby 1969 tycker Bert är hans bästa lopp. Nattetapp och absolut bästa möjliga konkurrens. Hans första natt tävling, 20 år gammal, slagen endast av Kurt Gustavsson Kungsbacka MA på Monark.( med halogenlyse.) Kurt var då en etablerad stjärna både inom moto cross och T.

Bittraste minnet är från SIX Days i Italien 1974. Han vurpade våldsamt på träning innan loppet och var medvetslös under en lång stund. Han kvarhölls på sjukhuset till samma dag tävlingen startade så han inte skulle ha någon möjlighet att få för sig att starta.

 I övrig var det en nästan skadefri MC Karriär. Han slog axeln ur led under en crossträning (jag körde honom till sjukhus). Denna skada krävde senare en operation, men som sagt i övrigt relativt skadefri.

Bert berättat för Bo Svensson.

Bilden nedan - Bert Ekeberg på Anderstorps fartbana under uttagning till SixDays 1973!

Bert Ekeberg -73