Torsten Bräck6 - Totte Bräck

Återigen dags att presentera en av våra fantastiska veteraner som aldrig åkt en tävling, Torsten Bräck.

Denna yngling, nyss fyllda 70, kommer från samma område norr om Uppsala som veterankompisarna: "Totte" och Hasse Hallman, Lennart "Pinnen" Linden, Håkan Persson, Ove Dellbeck mfl. Hans pappa Lars var en sann motor-entusiast som tävlade några år när Torsten var 11 till 14 år gammal med "fordon med stödhjul", alltså bil, men i övrigt följde pappa ovan uppräknade veteraner i deras cross och T tävlanden. Torsten var naturligtvis med och hans motorintresse växte fram.

 Men den egna tävlingskarriären företogs på skidor. Från 9 till c:a 18 års ålder pågick denna karriär med meriter som seger i ungdoms distriktsmästerskap för Uppland. Han fick också sk. förbunds skidor, vilket innebar att förbundet sponsrade med fria skidor. En stolt grabb som fick tävla på de senaste som fanns i skidväg.

Under denna period ställde han också upp i ett ungdoms sexdagars på cykel, vann uttagningen på hemmaplan och fick deltaga i distrikts finalen i Uppsala. På en uppfräschad gammal damcykel blev han 6:a bland alla motståndare på fina racercyklar. Efter tävlingen fanns en bild i lokaltidningens på Torsten i aktion på banan med rubriken: Det finns raggare bland cyklister också. Det kan också nämnas att numret på cykeln var mellan 61-65, de nummer UMCK förarna hade vid seriemotocross tävlingar.

När karriären tog slut så åkte han runt med en crosskompis, Greger Tranberg under en tid, där växte crossintresset fram ordentligt. Det medförde ett medlemskap i moderklubben UMCK och han åkte land och rike runt för att följa klubbens förare.

Han provade också själv på att åka några biltävlingar både som förare och kartläsare till Lasse Thorell. Under en tid var han också involverad i offshore tävlingar med båt. En kompis hade en båt som hans och Torstens grabbar tävlade i ex. vis; roslagsloppet och VM i Finland.

Numera är han som sagt en uppskattad UMCK Veteran och hans kontakt med MC sporten finns på nära håll, dels genom sonen Tony som åker för Göta MS och dels svärsonen Lars Lindell som åker för UMCK, båda framgångsrika i enduro.

På min fråga om några speciella minnen finns ett tråkigt minne då veteran kompisen Lennart "pinnen" Lindén körde omkull och skadade sig svårt. (Denna händelse finns beskriven i andra berättelser på vår hemsida). Ett roligare och dråpligt minne är när han och några kompisar åkte motorcykel (!) i skogarna i hemtrakterna, körde soppatorsk, lämnade hojen hemskjutsad av en av kompisarna, tog bilen tillbaka, parkerade den och åkte hoj hem. Dagen efter skulle bilen hämtas men då visade det sig att nycklarna var borttappade!

Vi avslutar med den vanliga kopplingen mellan en veteran och Tott H. I detta fall var Torsten "Chaufför och mek" åt mr. Hallman till en tävling i Danmark. En stolt Torsten fick ratta Tottes Merca 280 .

Det kan också nämnas att under en tid hade Hasse Hallman och pappa Lars en gemensam entreprenadfirma: Hallman & Bräck, så det finns många beröringspunkter till andra veteraner.

Vid pennan Bosse S

Bilden nedan - Så här såg det ut när "Totte" Bräck tog hem en 6:e plats i finalen i UngdomsSexDagars den 12 juni 1960!

Totte Bräck 1 788x638


Bilden nedan - Och här har vi en bild på "Totte" och pappa Lars inför starten av en skidtävling!

Totte Bräck 2