Två mycket sevärda mc-museer plus ett stopp för lunch var planerat när ett gäng UMCK-Veteraner, efter inbjudan från ”Posa” Serenius, besökte dessa platser i närheten av Borlänge under onsdagen. Klicka på rubriken för att läsa mera!
Bilden – Här är gänget på plats för att kolla motorcyklar!
Posaresa grupp low

Den tionde maj kl. 9.00 träffades ett gäng förväntansfulla UMCK Veteraner vid ICA MAXI Stenhagen för gemensam avfärd med fem fullsatta bilar till SHELL i Borlänge och vid Borlängeinfarten där "Posa" väntade på oss.

Första besöket blev till ett privatägt museum vid Kälarvet där Björn Brogren välkomnade oss. Museet var beläget i en mycket stor lokal i två plan. I samma hus hade Björn även sin målar firma som numera drivs av hans söner då han själv blivit pensionär. Museet är inte öppet för allmänheten men Björn visar det gärna efter överenskommelse.

I unga år tävlade Björn i motocross men en vurpa avslutade den karriären. Men hans stora intresse är motorsporten. Under en 50 års period har han samlat på sig ett 30-tal motorcyklar samt tillbehör, tävlingsaffischer m.m. Motorcyklarna har han rustat upp till ett mycket fint skick. Björn berättade att han bl.a. köpte en gammal rostig hoj som stått i ett hönshus i många år. All fågelskit ingick i priset som han betalade. Nu är den cykeln en av hans finaste. Det var mycket intressant att titta på och efter kaffe med dopp som Björn bjöd på så fortsatte färden till Bjurs som låg cirka 3 mil från Falun. Restaurangen, i gammal stil, låg vackert till med en fantastisk milsvid utsikt. En mycket välförsedd och god buffé intogs.

Efter en promenad på 100 meter så kom vi till ett hembygds museum, där vi emottogs av Jonny Jansson, välkänd m-c handlare från Falun. Där fanns gamla motorcyklar, mopeder, utombords motorer samt mycket annat att titta på. Jonny med medhjälpare guidade oss runt och svarade på veteranernas många frågor. Mycket sevärt och intressant museum att besöka.

Sedan var det dags att tänka på hemresa men först skulle vi åka till "Posas" hus som låg ett par mil bort. I ett stort garage hopbyggt med bostadshuset hade "Posa" sin enorma prissamling. Det har blivit hundratals pokaler i olika storlekar under hans långa karriär. "Posa" sa att han ska försöka få en bättre ordning och ställa upp priserna överskådligt, men mer utrymme behövs så det kanske blir en tillbyggnad.

Alla UMCK Veteraner var mycket nöjda med den händelserika dagen!

Vid pennan Anders Persson.

Bilden nedanÖversiktsbild på nedre planet av lokalen.
Posaresan 1 788x591

Bilden nedan - När "Posa" började tävla inom isracing började han med en cykel som hade Rickssonram. (Stig Rickardsson)
Posaresan 2 788x591

Bilden nedan - En intresserad Roine Lööf hade många frågor till ägaren av samlingen, Björn Brogren t.v.
Posaresan 3 788x591

Bilden nedan - Lelle Dahlén gillade velocipeden från slutet av 1800-talet. Tummen upp!

Posaresan 4 788x591

Bilden nedan - En liten, liten del av "Posas" enorma prissamling!

IMGP0081 788x591
x