I årets upplaga av Lag-VM för veteran motocross, som gick den 15-16:e september i England, fick Uppsala MCK´s Peter Östergren representera Sverige. Motocross des Nations för veteraner innebär att förarna tävlar på cross cyklar som är tillverkade mellan 1978-84.
Klicka på rubriken eller gå in under "Nyheter 2012" för att läsa vad Peter hade att berätta om Englandsresan!
Bilden - Det svenska laget som representerade Sverige i Veteran-VM. Från vänster Dick Griberg, Anders Sydborg, Peter Östergren och Boje Christiansen!

100Team_Sweden

 Lag-VM arrangerades i Farleigh Castle, som ligger beläget i Somerset i sydvästra England, och är en av de mest legendariska VM-banorna genom tiderna. Redan 1938 började man köra tävlingar här!
Bilden nedan - Översiktsbild över banområdet!
101_Farleigh_Castle 
Laget bestod, utöver Peter Östergren, även av Dick Griberg Åsätra MK, Anders Sydborg Nynäshamns MCK och Boje Christiansen MK Tranan. 
Tävlingen som i år arrangerades för fjärde gången växer hela tiden i popularitet och lockar forna världsstjärnor ifrån hela världen som te.x Jeff Ward, Ryan Hughes, Chuck Sun, Ron Leichen, Werner Dewitt, Johan Boonen, Eddy Seel, Bryan Wheeler, Josh Coppins, Graham Noyce, Gordon Crockard m.fl.
Bilden nedan - Klart för start! 
103_The_grid 

Bilden nedan - Tät fight på en lerig och hal engelsk gräsbana!
104_Tt_fight 
2011 kom Sverige på en trettonde plats så årets lag siktade på att förbättra det resultatet och besegra det Danska laget som var bästa skandinaviska lag med en nionde placering förra året.
När vi kom till banan visade det sig att det regnat en hel del och att det skulle bli ett riktigt ”muddrace” var alla överens om. Mycket riktigt så blev lördagens tidsträning en lerig och hal historia men det var ändå körbart. Jag fick till en 25:e varvtid i det 60 man starka startfältet medan Anders körde in på en 16:e, Dick på 35:e och Boje på 36:e varvtiden.
I första heatet så nöp både Anders och  Dick´s motorcyklar så de fick bryta medans jag låg på 25:e plats och skulle avancera när jag låste framhjulet och gick i backen vilket gjorde att jag tappade 10 placeringar och rullade i mål bakom Boje på 34:e plats.
Till andra heatet hade Dick och Anders fått liv i sina cyklar men de krashade bägge två tyvärr och Dick drog på sig en hjärnskakning så helgen var över för honom. Med bara två man i mål första dagen så låg vi på 12:e plats i sammanställningen precis före Danmark. Belgien ledde stort före GB och Tyskland, USA hade otur med manfall de med under lördagen.
På söndagen var banan torrare men började bli rejält sönderkörd. I första heatet sprack mitt insug vilket gjorde att jag fick slå av på tempot för att hojen inte skulle skära och jag rullade i mål på 36:e plats, Anders körde bra och stabilt in på 12:e och Boje på 28:e. Nu med 3 förare i mål drog vi ifrån Danmark och fick vittring på Irland som vi hade 7 poäng fram till på nionde plats.
Till det sista heatet med nytt insug var jag taggad, men när grinden föll fick killen till vänster om mig sladd och körde in i sidan på mig så jag fick i friläget och var bland de sista in i startböjen. Körningen kändes bra trots att banan nu var riktigt gropig och hade djupa spår som hojen lätt kunde fastna i, jag tog mig upp från ca 55:e till 33:e plats innan målflaggan kom ut. Anders gjorde ännu ett bra heat och körde i mål på 16:e medans Bojes cykel skar i slutet av det sista varvet men han visade på stor lag anda och sprang i mål med den på 36:e plats.
Ryan Hughes ifrån USA dominerade totalt med de Belgiska förarna på rad bakom. Belgien vann totalt före USA´s lag som bestod av Ryan Huges, Doug Duback , Ron Leichin och Jeff Ward. Tyskland med bland annat Colin Dugmore i laget gjorde bra ifrån sig och tog sig upp på pallplats och gick förbi GB´s lag som hade forne VM föraren Brian Wheeler som ankare. Vi gick förbi Irland och blev 9:a och våra grannar Danmark slutade på 14:e plats.
Med svenska ögon var det en gigantisk tävling som lockade till sig flera tusen åskådare och listan på kända förare var lång, Graham Noyce, Chuck Sun och Mike ”too tall” Bell för att nämna några av de största.
Bilden nedan - Ryan Hughes som dominerade tävlingarna - här i täten i ett av heaten! 
105_Ryan_jagad_av_Team_Belgien