Vid årets Novemberkåsa, som kördes i helgen och som gick i SMK Gävles regi, fanns UMCK-Veteranerna på plats. De var inte bara på plats utan vårt UMCK-Vetmärke syntes på den stora banderollen som fanns vid startplatsen! Den som hade fixat den enorma banderollen med alla Kåsasegrare genom tiderna var UMCK-Veteranernas Ordförande Anders "AP" Persson. Läs "AP´s" reportage från tävlingen under "Nyheter 2010" eller klicka på rubriken!
076

 

Novemberkåsan 2010 - Inside reportage från UMCK Veteranernas ordförande Anders Persson.
Novemberkåsan - Världens äldsta endurotävling. Första tävlingen startade år 1915 och har sedan dess körts varje år med undantag för krigsåren. År 2010 så var det återigen SMK Gävle:s tur att arrangera tävlingen. Gävle-klubben arrangerade sin första kåsa år 1953 och därefter har man kört tävlingen i jämna tiotal år enligt SMK:s statuter, år 1960, 1970, 1980, 1990 och 2000.
Klubben har haft tillgång till regementets markområden och byggnader för att kunna genomföra tävlingen. Att arrangera Novemberkåsan kräver stora utrymmen då det kommer c:a 200 förare och med bilar och husvagnar. De stora teamtälten kräver dessutom väldigt stora ytor. Efter att ha gått runt på området så är det bara att konstatera att markområdet räckte till bra och att klubben verkligen lyckats med att lösa alla problem som tävlingen kräver med service, mat, start och målområde.
Då Novemberkåsan gick i Uppsala 1996 så sponsrade jag den 11:e Kåsan. Då tillverkades den 9 meter långa banderollen som sedan i flera år var med på olika Kåsa arrangemang. Då mitt företag AP såldes till Crosscenter International AB i Bankeryd, så ställdes banderollen ner i källaren. Men efter 3 år har den nu plockats fram igen och kompletterats med namnen på de senaste Kåsavinnarna. Ett mycket stort intresse har visats från publik, tävlande och ”närmast sörjande” för banderollen. Till och med SVEMO´s Martin Holm sade att han saknat den när vi träffades vid startplatsen! Han tingade den därför redan nu till nästa års Novemberkåsa som arrangeras av SMK Örebro!
Nu till årets tävling! Det blev en hård kamp mellan de stora namnen Joakim Ljunggren, Mats Nilsson, Björne Carlson, Anders Eriksson och även Uppsala´s Patrik Wicksell ville ha ett ord med i toppstriden. När nattetappen startade kl 17.00 på lördagen så var det många som satte sina slantar på Mats Nilsson. Men Joakim Ljunggren, som var i sin livs form som han sa, dominerade tävlingen från första sträckan. Han genomförde tävlingen utan några större problem och han segrade med god marginal. Ett stort "GRATTIS" till Joakim Ljunggren som därmed tog hem den 13:e kåsan för alltid.

Bilden nedan!
Gunnar Johansson  från Uppsala, välkänd i Kåsasammanhang och stor Kåsaentusiast fanns naturligtvis på plats. Här pekar han på sitt namn på den stora banderollen som visar att han vann den 5:e Kåsan genom tiderna. 
082

Arrangörsklubben hade ordnat med busstransport för veteranerna. Dom kördes hela vägen ut i skogen så dom fanns
på plats ute i ett "skithål" där dom kunde njuta av den äkta Kåsastämmningen! Här kollar dom in årets Kåsasegrare Joakim Ljunggren som forsar fram i lervällingen.
088

På plats fanns en hel del kända gamla "Kåsarävar"! Från höger ses Karl-Ingemar Larsson från MK Orion, GunnarJohansson - Uppsala, Anders "AP" Persson - UMCK Veteranerna, Sune Skogsmo från SAMS i Strängnäs, Lennart Berg - Monarkåkare från Örebro och längst till vänster Bill Nilsson - MK Orion.
097

Årets segrare Joakim Ljunggren t.v. tog sin tredje inteckning och tog hem vandringspriset. Här tillsammans med en tidigare Kåsasegrare Anders Eriksson.
099