Det var bättre - och svårare - förr i tiden! 

Motocross of Nations, Lag-VM i motocross kördes i England för några veckor sedan med USA som segrare – igen! Det var i och för sig ingen överraskning. Men för första gången i Motocross des Nations 61-åriga historia var det svenska laget inte ens med bland de 20 bästa nationerna. Det svenska laget körde in på en 23:e plats! Vad är det som har hänt med de stolta svenska motocrosstraditionerna?

 

Annat var det för 40 år sedan! Om inte det svenska laget vann så var man med säkerhet med på pallen! Och kanske berodde det på att man hade en mängd svenska supporters med när tävlingarna kördes. Som t.ex. Lag-VM i Holice i Tjeckoslovakien år 1967. Flera billaster med UMCK-supporters var på plats! Dessutom var allt så mycket krångligare då. Det var inte bara att hoppa i en bil och köra till tävlingarna som gick bakom järnridån. För att över huvud taget kunna passera gränsen in i det forna kommunistlandet Tjecko så fodrades det en officiell inbjudan från klubben för att man skulle kunna ansöka om inresevisum på tjeckiska ambassaden i Stockholm där man snällt fick ställa sig i kö för att få ett visum.

De som inte drog sig för att gå igenom denna tröga pappersexercis var ett gäng från UMCK! Se nedan den officiella inbjudan till respektive person för att få möjligheten komma till tävlingen.

Lägg även märke till adressen på det kuvert man skickade från Tjeckoslovakien! Uppsala Motorcykelklubb, Uppsala Schweden räckte för att inbjudan skulle komma rätt. UMCK - Klubben som var kändast i sta´n!

Klicka på bilderna och zooma för att läsa!