I samband med Varg-Olles 80-års fest så träffade vår grupp av UMCK-veteraner flera representanter från Västerås MK – en klubb som nyligen firade sitt 50 års jubileum.

På plats i Norrköping fanns Sture Andersson, Lennart Norén, ”Skytte-Kalle” Larsson plus flera av klubbens pionjärer som var med och startade Västerås MK, en mc-klubb som tillhör en av de mest aktiva klubbarna i Sverige och som arrangerat massor av VM och SM-tävlingar i motocross och dessutom Internationella Sex-Dagars. I samband med 50-års firande så har man gjort en fin trycksak. Och det är imponerande trycksak som behandlar de femtio åren med en liten historia om vad som hände år från år.

Och det är många minnen som dyker upp hos flera av oss UMCK-veteraner när vi tittar igenom den 65 sidor tjocka boken. Lennart Dahlén och Roine Lööf försöker minnas hur crossbanan före Malma-banan såg ut, hur bra ”Skytte-Kalle” och Stickan Holmberg åkte etc. Anders Persson och Totte Hallman kommer ihåg premiärtävlingen när den nya Malmabanan invigdes 1962, båda är omnämnda som de första vinnarna av varsin klass!

Starkast minnet från crossbanan på Malma för Totte Hallman är dock från SM-tävlingen i 250cc 1964 då han gjorde en vådlig vurpa och bröt foten så illa att han var borta från tävlandet under flera veckor. ”De finns två vådliga vurpor under min karriär som störde min nattsömn under flera år – varav den ena är just från Malmabanan” minns Totte. ”Det var så att när jag är på väg upp ur det stora sandtaget så rullar det ut i mitt spår, precis vid uthoppet, en stor stenbumling som jag inte har en chans att väja för. Jag kör rakt på den, får ett helt otroligt okontrollerat kast på cykel och landar, inte på hjulen utan platt på sidan, med benet under cykeln. Lång tid efter den vurpan stördes jag av mardrömmar om otäcka vurpor bland rullande stenar. När jag vaknade genomsvettig, kunde jag dock konstatera att vurporna i dessa drömmar alltid översteg verklighetens vurpa på Malmabanan”!

Anders Persson, som kommer ihåh premiärtävlingen mycket väl. Han har också bra koll över de tävlingar han kört genom åren och har t.o.m. ett tidningsreportage från just premiären på Malma – Se urklippet här nedanför!

 

Med tanke på alla stortävlingar som arrangerats av Västerås MK så kan våra veteraner ev. komma med flera nostalgihistorier från Malmabanan framöver!

 

Från UMCK-veteranerna säger vi Grattis till femtoåringen i efterhand och hoppas att klubben lever vidare i många, många år till!

 

För den som är intresserad av beställa den fina Jubileumsboken kan man beställa den på Västerås MK´s hemsida: www.vasterasmk.se  

 

 

 

 

vsters_3