Det blev ett oväntat uppehåll i och med pandemi tiden, speciellt för vissa av oss veteraner som kommit en bit över 80 år, gällande sättet att umgås, att inte kunna resa och träffa polare under en lång tid. Därför blev det dubbelt så roligt att träffa folk och kunna resa igen när restriktionerna äntligen avbröts. Det tog ”Totte” Hallman fasta på! Här kommer ett antal bilder på några av aktiviteter som han kunde göra igen! Qlick on headline to read more!
Bilden – Uddevallas VM-tävling var naturligtvis ett måste att besöka. Här med Christer Hammargren och Håkan Andersson utanför VIP-tältet med publiken på apberget i bakgrunden!
1 Uddevalla YH Hammargren Håkan A 22 C

 

Men innan VM-tävlingen i Uddevalla kom en inbjudan att komma till Öhlins för att tillsammans med ett flertal av Upplands Väsby - veteraner göra ett företagsbesök där.
025 Öhlins besök 1 Juli 22 Ö

Dessutom fick vi se Kentha Öhlins nya Utvecklingsbolag. Otroligt imponerande. Här ses bara några av ”de fantastiska flygande maskinerna” han installerat i sin nya verksamhet!
05 öHLINS B

Uddevalla MK fick återigen VM-status så det var kul att känna av lite VM vibrationer igen. Håkan Eriksson och jag åkte tillsammans dit. Besökte naturligtvis Husqvarna teamet Paul Jonas och Brian Bogers som dagen till ära körde i nya Hallman Line kläderna för säsongen 2023. Brian Bogers vann f.ö. VM-tävlingen som gick i Lommel, Belgien innan den svenska VM-tävlingen så han var full av optimism!
2 Uddevalla 22 THJonasBogers B

Samma med Gas Gas teamet, där blev det också ett besök då Jorge Prado och de övriga i teamet tillhör THOR teamet. Där ville man höra lite om hur det var förr i tiden. Passade ju perfekt att berätta lite för hela teamet hur det var. Nu för tiden blir det gärna ”Ju äldre man blir – desto snabbare man var”!
3 Uddevalla 22 TH THOR Gas Gas Teamet B

Sprang ihop med Harry Everts under rundvandringen i depån. Han drog Håkan och mig med sig till KTM-Everts teamet. Liam Everts, sonsonen som nu börjar göra bra ifrån sig i VM sammanhang, ville träffa mig – han hade hört rykten om mina fighter med Joel Robert, sa Harry. Nedanstående bild lag sedan Liam ut på Facebook där han berättade att han träffat mig!
Här tillsammans med Liam, Stefan och Harry!
4 TH Everts family

Det blev sen dags för en USA resa till Chicago för att besöka två olika platser under en vecka. Håkan var även med mig på denna resa och hade planerat resrutt, hotell och hyrbil. Som ni ser på nedanstående bild så åkte vi kungligt, det måste man göra på de breda amerikanska motorvägarna.
45 IMM 22 HE Ford 1 B

Jag hade blivit inbjuden att närvara på presentationen an Terry Good/IMM´s satsning att bygga ett museum för motocross cyklar som körts av framgångsrika förare. Terry har satsat en förmögenhet på att köpa in den typen av maskiner, idag c:a 125 stycken. Första dagen träffades vissa av förarna och vissa av sponsorerna hemma hos Terry. Bilden nedan syns fr.v. TH, Hekki Mikkola, Harry Everts och Gerrit Wollsink.
5 IMM Grupp B

Autografskrivande med Wollsink och Harry Everts.
55 IMM TH Gerrit W
56 IMM Harry E

Ricky Johnson, som även var bankettens konferencier hälsar på Mikkola!
57 IMM Ricky J Mikkola

Här tillsammans med holländaren Gerrit Wollsink. Wollsink är mäkta populär bland alla USA fans då han bl. a. vann 5 av de VM-tävlingarna som kördes i USA under 70-talet.
58 IMM TH Gerrit B

Dagen efter började visningen av ett 50-tal av alla Terrys cross-cyklar som då hade placerats ut i en kongresshall så att alla besökare kunde titta, fotografera och prata med förarna. Bilden nedan en del av samlingen.
För att finansiera det kommande projektet att bygga ett MX-museum så bjuder Terry därför in folk med ett speciellt stort intresse för motocross och som dessutom har finansiella muskler att vara med och finansiera projektet. Vid detta tillfälle var det c:a 200 personer som hade betalat  5- 600,00 US dollar per person för att vara med på visningen, träffa förare och äta en fin middag under banketten tillsammans med de inbjudna förarna som placerades ut till de betalande gästerna bord. Ett vanligt sätt att göra i USA för att finansiera olika projekt. Under middagen presenterade förarna sedan sina respektive maskiner de åkt på eller varit med om att utveckla. 
6 IMM Hallen

62 IMM Utställning B

Man kände sig som på 70-talet då man såg att en av besökarna kom till träffen i en van liknande den van som Calle Berggren hade på Hallman Racings Chicago kontor. Notera att det står Arne Kring på dörren!
61 IMM buss B

Mer svensk koppling. En titan Husqvarna tillsammans med en Husqvarna 500cc!
65 IMM Lasse L Erola

Här står jag tillsammans med Harry Everts framför våra respektive fabrikscyklar - Yamaha/Puch!
66 IMM TH Harry Everts

Här tillsammans med mannen bakom hela projektet – Terry Good! Här står vi vid Arno Erolas Husqvarna som Arno blev finsk mästare på 1963! I bakgrunden - Håkan Anderssons VM-vinnande maskin från 1973!
67 IMM Terry

Jaroslav Falta, den tjeckiska toppföraren som så när vann 250 VM titeln 1974, var från början inplanerad att vara med på denna träff. Tyvärr gick han hastigt bort, bara för några månader sedan. I hans ställe kom hans dotter Martina Falta! Här vill hon ha en tank signerad!
68 IMM Falta B

 

Bilder från olika presentationer som genomfördes under middagen. Här pratas det om Yamahas inträde i VM motocross sammanhang.
7 IMM TH på podie

Och här om finnen Peenti Kaltevas 1961 år Husqvarna 250cc!
74 IMM Bild TH

Och här står Gunnar Lindström till höger och väntar på sin tur att presentera Husqvarna! 
75 IMM

Tyvärr så verkar det som om Terry Good inte är så intresserad av engelska cross maskiner. Det kan tyckas konstigt med tanke på den dominans engelska crosscyklar hade under 50-talet, innan de svenska järnen började dominera. Jeff Smith fick i stället berätta om ”Storken” Lundins fina Monark/Lito maskin som var VM-vinnare både 1959 och 1961!
76 IMM Smith

Här står så gott som alla som talade från scen. Fr.v. Sel Naryana – KTM boss, Smith, Mikkola, Wollsink, Jack Penton, TH, Terry Good, Harry Everts, Martina Falta och Rick Johnson. Mikkolas tal var det kortaste men fick massor av applåder! "No speak english, no go to school, only ride motocross"!
8 IMM Alla

Massor av olika minnessaker fanns även att köpa för besökarna.
151 IMM B

Besökarna fick även se lokalen där Terry planerar det nya MX museet. Hela 9000 kvadratmeters stor golvyta. Här skall man bygga upp miljöer för att visa motocrossens utveckling genom de olika periodera, ända från starten av sporten till nutid. Depå miljöer med Merca dieslar med släpvagnar från 50-60-talet, Ford Transit skåp från 70-talet, verkstadslokaler från anno da zumal etc. Det blir utan tvekan värt ett besök när det står färdigt!
153 IMM New Museum Space B

Dagen efter, innan vi lämnade hotellet för att åka vidare till Red Bud och kommande Motocross of Nations, skulle förarna lämna sina ”visitkort” i form att cementavgjutningar av händerna!
154 IMM TH in cement

Innan vi lämnade området där Terry Good bor så måste vi naturligtvis också hälsa på basketspelaren Michel Jordan som bor bara ett par hundra meter ifrån Terry. Vi ringde på, men tyvärr var han inte hemma! 😊
155 IMM Michel Jordan B

En välkomnande bild på hur det ser ut att komma in på depåområdet i Red Bud när Lag VM i motocross ska köras. Det var 23 nationer som var anmälda. Därför fanns det 23 ”tvätthallar” med fullständig utrustning för att tvätta crosscyklar. Och det behövdes minsann. Fredagen före tävlingen när träningen kördes var vädret OK, men lördag och söndag var det regn, regn, regn i olika omgångar!
16 MX Nations B

Banan i Red Bud byggdes i början av 70-talet. Den som var mycket engagerad i bygget under de första åren var Calle Berggren som kom med råd och anvisningar om hur man arrangerar motocrosstävlingar. Jag var själv med Calle till Red Bud ett år under 70-talet då man körde en av deltävlingarna i de amerikanska mästerskapen. Banan har ett fantastiskt dubbelhopp där endast de skickligaste förarna kan hoppa.
17 IMM La Rocco leap

På andra sidan dalen ser man ett av THOR´s stora uppbyggda sponsor anläggningar placerad mitt på bästa åskådarplats.
18 IMM La Roco med THOR B

Och i stora depån hade THOR ett stort avspärrat område, bara för inbjudna gäster.
185 IMM THOR depån B

Gunnar Lindström var mannen som såg till att det svenska laget hade fått låna en stor semi-trailer och fixat en förnämlig depåplats med ordentligt utrymme för förarna, mekarna och övriga som hjälpte det svenska laget. Verkligen fint arrangerat.
186 IMM Gunnnar L TH

Fredrik Norén var toppåkaren i det svenska laget. Under fredagens träning då banan var torr, fin och snabb gjorde han en fin prestation genom att få sjunde bästa träningstid. Imponerande kört! Tyvärr ställde regnet till det för våra svenska förare som till slut dock tog en 11:e placering.
19 IMM TH Fredrik Norén B

Under fredagen då det var fint väder fanns det många som ville ha en någon sak signerad. Här en gammal Husqvara plakett som får min signatur!
21 IMM 22 TH signing

I den öppna depåytan fanns det massor av utställare. Bland annat hade THOR och Hallman en utställning av cross kläder. Här syns jag tillsammans med produktansvarige Josh Shorter med en Hallman docka i senaste munderingen!
22 IMM TH Josh

Som tur var så blev jag skjutsad runt av THOR &Parts Unlimited cheferna runt banan så man slapp halka runt i leran. Här på väg till ett av THOR´s speciella tältbyggnader där man kunde vila, äta, dricka och titta på tävlingen på storbilds TV! När jag efter tävlingen blev skjutsad ända ut till vår parkerade bil så sa jag till Håkan: ” Servicen jag fick med att inte behöva gå i leran gjorde att jag måste vara den ende åskådaren som inte har leriga skor när jag åker härifrån”!
24 IMM THOR bosses B

Banan ligger bakom ryggen på alla som kollar på storbilds TV. Det moderna sättet att titta på cross numera!
31 MX des N B

Men i och med att man kan följa allt så ser man ju allt. Här en bild på vår TV när prisutdelningen startar med USA som vinnare! Äntligen vann amerikanarna igen efter många års misslyckande. Slutet gott på vår Amerikaresa – allting gott!
315 Prispall B

Även om det inte har med motocross att göra, men eftersom temat är att resa igen, så vill jag gärna berätta att jag redan efter en vecka efter hemkomsten från USA åkte till Spanien för att spela golf en vecka med vår eminenta Horzt Mughl golfklubb. Vi är 8 medlemmar i vårt golfgäng, alla har en bakgrund inom MC-sporten. Att jag ville berätta om just den resan beror på att jag var så här nära att göra ”Hole-in-One” för andra gången i mitt liv! Se bilden nedan där jag står med Staffan Eneqvist och beundrar bedriften – ett varv till på bollen så hade bollen trillat i!
40 HM Spain 22 8

Och avslutningsvis vill jag tala om en annan nyhet. Det är den nyheten jag ser så förvånad över när jag öppnar paketet!
48 Bosses skinn B

Jo, det är boken ”Motocrosslegenders spår” gjord i en begränsad upplaga. Man gör endast 25 ex. av boken som är tillverkad helt för hand av Mästerbokbindaren Bernd Spanowsky. Boken är bunden i brunt skinn, ett bokkonstverk. För den som vill beställa, kontakta mannen till vänster på bilden nedan, Bo Ingvar Svensson på 0706989284 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

49 IMGP7798 B