Kåsaminnen, nedtecknade år 2006 av vår medlem Rune Sundström. Klicka på rubriken för att läsa mera!
Bilden av segraren i Novemberkåsan 1956 - Gunnar Johansson!
Gunnar Johansson vinner Kåsan 56

Nu liksom för 50 år sedan arrangerar SMK Uppsala Novemberkåsan. Som ung pojkeRune Sundström 90 kb med intresse för alla sorters motortävlingar som kördes, var självklart detta stora arrangemang som startade i Uppsala på Vaksala Torg en höjdpunkt. Jag var 16 år, utan motorcykel och körkort. Jag hade "torskat för snuten" på försommaren utan körkort och med lånad MC.

Detta renderade i att det blev böter och en väntan på lämplighetsintyg för körkort i 2 år.De två åren var en lång tid i mitt liv.

Hur som helst blev det moped med viss hjälp av mor och far. En NSU Quikly inköpt hos Gurra-Pelle på Svartbäcksgatan. Inköpspris 795 kr, helt ny. Den blev min kompis i ur och skur under tiden till mitt körkort.

Nu ska jag återge minnen från den stora tävlingen i Uppsala. Vi var ett stort gäng mopedburna pojkar som samlats vid starten. Där fick vi se en massa kända namn från klubbar och distrikt i landet.Nämnas skall att från Tjeckoslovakien och Tyskland deltog märkeslag på Jawa och Maico maskner. Från Uppsala kan jag nämna namn son Gurra Johansson, Hasse Andersson Hasse Bodin, Roine Lööf, Stig Bernström, Sivert Erikson, Elon Forsberg samt Kalle Sjöblom ,alla på NV-maskiner 125 - 250cc. Lennart Dahlen på Maico. Och från Hallstavik Bill Nilsson på BSA 500cc.

Ett annat stort namn var junioren Rolf Tibblin som startade på en helt orginal HVA-Silverpil. Efter att sett dessa pojkar starta begav vi oss ut i skogen i mörker och lera bortom Jälla upp mot Rörken, för att skåda hur dessa idoler kämpade i kamp med bland annat Monark Blue Arrow-förarna från Varberg med Ove Lundell i spetsen. Det var alltid tävling mellan dessa märken på den tiden. Vi förflyttade oss på våra mopeder under kvällen och natten till några "svartsträckor" för att heja på våra förare från Uppland och Uppsala. Fram på småtimmarna åkte jag hem för att sova någon timme, byta lite kläder och få lite frukost. Därefter bar det åter till Uppsala för att se när hjältarna nådde slutmålet någon gång under söndag eftermiddag. Trötta och skitiga men säkert nöjda efter två gånger 28 mil på dåtidens maskiner. Segrade gjorde Gurra Johansson på en NV 250 cc.

Rune Sundström