Den 15:e Maj begavs sig 17 st UMCK-Veteraner till Örebro för ett besök hos KTM Scandinavia.
Klicka på rubriken för att läsa mera om besöket!
Bilden - KTM's nya lokaler!
KTM Örebro 18

Vi möttes där av vår värd och guide Nicklas "Nisse" Gustavsson, 6-faldig SM vinnare i Enduro, VM-fyra, antal Six Days guld mm. Anmärkning: Nisse började sin MC karriär i UMCK så han är kvalificerad att bli medlem i Veteranerna när han så önskar!

Senare under företagpresentationen tillkom Tomas Gustavsson, flerfaldig Europa Mästare i Enduro (VM fanns inte på hans tid), även här SM Guld och Six Days guld bla. alla andra fina meriter.

KTM Scandinavia består av tre företag, KTM motorcyklar, Husqvarna motorcyklar, där Tomas är verksam, samt VP Stötdämpare, där Nisse jobbar och har en fin engelsk titel som på svenska betyder, eftermarknadschef. Han är ansvarig för Sverige, Norge, Danmark samt de baltiska staterna.

Bilden nedan - "Nisse" Gustavsson  och Tomas Gustavsson berättar om företagen och dess historia via KTM, Husaberg samt Husqvarna. Veteranerna Lelle Dahlén, Perra Nyberg, Hasse Wigenfeldt, Olle Ståhl och Leffe Jansson lyssnar uppmärksamt.

20180515 1215291 800x600

Nisse gick igenom KTM:s historia från början fram till dagens situation och Tomas kompletterade med sin del som började på Husqvarna, vidare till Husaberg för att sedan efter ett antal faser hamna i Husqvarna. KTM köpte Husqvarna från BMW. Alla dessa tre ingående företagen har en mycket fin försäljningsutveckling både inom cross och enduro hojar likväl som inom landsvägssortimentet. När det gäller det senare kan nämnas att Husqvarnas nya Svart- och Vitpil mottagits mycket väl och försäljningssiffrorna överträffar klart förväntningarna.

Efter företagspresentationen och dess historia blev det en rundvandring i lokalerna med koll på olika hojar och utbildningsverkstaden där Nisse förutom att han berättade om olika motorcyklar gav oss en inblick kring VP:s fjädrings sortiment.

Bilden nedan - Bosse Ekeberg, Torsten Bräck (skymd) Olle Ståhl, Börje Westerling, Bosse Svensson och delvis skymda Ove "Bagarn" och Matte Wigenfeldt lyssnar till Nisse. Bland hojarna syns bla. Husqvarnas nya landsvägscyklar: Svart och Vitpilen.

 20180515 123751 resized

Bilden nedan- Olle Ståhl provsitter, Lelle Dahlén knäböjer vid Mika Kallio's KTM 125cc racer. Yngve Ekeberg och Börje Westerling i bakgrunden.

20180515 1229442 resized

Besöket avslutades med en genemsam lunch och det var ett gäng mycket nöjda veteraner som vände hemåt.
Ett sort tack till Nisse och Tomas!

Nedan en historisk tillbaka blick som förmodligen varken Nisse eller Tomas kände till och som visar att UMCK Veteraner har, som alltid, haft en roll i utvecklingen inom Cross och Enduro:

Ett utdrag från TH-Story nr. 5 från den 16 april 2014. (TH-Storyn finner ni under Nostagi)

Torsten Hallman berättar:
Mina första kontakter med KTM kom genom John Penton som var Husqvarnas distributör på östsidan i USA. Jag hade träffat John redan under mitt första besök i USA 1966,han var ju själv en av de bästa förarna på östsidan av USA. John ville ha ett eget märke som han skulle sälja i USA och som skulle vara ett komplement till Husqvarna. John ville att jag skulle följa med till KTM-fabriken som rådgivare när han skulle lägga fram sina planer till Mr. Trunkenpolz, ägare av KTM-fabriken. De resulterade i att jag lämnade en massa förslag till vilka förbättringar jag tyckte man skulle göra på den 125cc-maskin som man tagit fram på fabriken och som sedan skulle säljas i USA under namnet Penton. Trunkenpolz och jag kom mycket bra överens och jag besökte fabriken flera gånger för att se hur den nya produkten Penton utvecklades samt gjorde upp med honom att bli importör för Penton motorcyklar i Sverige när produktionen sedan skulle komma igång. På det viset blev Hallman Racing importör av Penton, och Sverige det första landet utöver USA att sälja Penton-cyklar. Att maskinerna sedan döptes om till KTM igen var ett resultat av att försäljningen i USA droppade i mitten på 70-talet och fabriken tog över sin egen distribution i USA.

Under dessa år med Penton sponsade "Totte" en annan UMCK-Veteran, Yngve Ekeberg, som framgånsrikt åkte enduro på en Penton 125:a.

Vid pennan

Bosse Svensson