När den avslutande VM-tävlingen i motocross kördes i helgen i Fermo, på den italienska östkusten, tog överraskande fransmannen Gautier Paulin på sin Monster/THOR sponsrade Yamaha hem segern i den stora MX1-klassen. Det var första gången som Paulin deltog i den stora klassen då han under årets säsong endast åkt i den lilla klassen som dominerats av KTM-förarna Ken Roczen och Jeffery Herlings. För övrigt kom inte den nykorade världsmästaren Tony Cairoli till start då hans mor avled oväntat under förra veckan och begravdes på lördagen.
I lilla MX2-klassen överraskade nykorade mästaren Ken Roczen med att köra ut till start på en 2-takts KTM 125-kubikare istället för den vanliga 250cc 4-taktsmaskinen. Ken kom efter i starten och lyckades endast köra upp sig till en femte plats under heatet. I andra heatet vurpade han i jakten på att åka ifatt täten och bröt. Jeffery Herlings vann tävlingen totalt.
Bilden - Fransmannen Gautier Paulin på Yamaha vann en överraskande seger i Italiens Grand Prix!