Här kommer i korthet en rapport - som på grund av diverse omständigheter har blivit försenad - från Supercross finalen i Las Vegas!

En förklaring till förseningen kommer att ges senare i veckan!

 

Med ett befarat åsk och regnväder som beräknades komma in under veckoslutet så såg det ut att kunna bli en lika osäker tävling i Las Vegas som söndagen före i Salt Lake City.

Som tur var så besannades inte farhågorna utan tävlingen kunde köras på torrt och rättvist underlag men med stark vind och blåst.

Alla var spända över hur Team Suzuki skulle matcha sina förare för att kunna sätta käppar i hjulen på James Stewart som tävlingen före hade fått ”otillbörlig hjälp” från sin teamkompis. Kyle Chisholm som gav Stewart den hjälpande handen i Salt Lake fick ju inte ens vara med i finaltävlingen eftersom han blev bestraffad av AMA med en avstängning från just Las Vegas finalen.

Las Vegas startområde skiljer sig helt från övriga banor då man har starten utanför stadionområdet. Förarna svänger in från start rakan rätt in i stadion med över 100 km/tim – verkligen imponerande. Snabbast i starten var 800:an på Suzuki Mike Alessi som ryckte åt sig ledningen och, enligt förhandssnacket, skulle kunna vara en hjälpande hand åt Chad Reed. Han räckte inte riktigt till för han blev passerad av Ryan Villopoto, James Stewart och Chad Reed ganska omgående. Villopoto kunde sedan i lugn och ro bevaka sin ledning då rävspelet mellan Chad och Stewart pågick bakom honom. Stewart som för kvällen hade bestämt sig för att inte ta några chanser blev snart ifatt åkt av Chad. Även om Chad hade kunnat åka förbi så avvaktade han bakom Stewart – mest i ett försök för att få honom nervös. Men på den långa rakan utanför stadion fick Chad ett perfekt tillfälle att ta Stewart på innern. Han flöt sakta ut i sin linje tills Stewart inte hade någon plats kvar utan blev utträngd bland halmbalarna. När sedan Chad kom in i stadion jublade publiken som följt omkörningen på de stora TV-monitors som finns där. Stewart var dock snabbt tillbaka och kunde hålla sin tredjeplats som var tillräcklig för att bli årets världsmästare i Supercross med 4 poängs försprång före Chad.

 

East – West finalen för Lites klassen visade sig bli en uppvisning av östkustens vinnare fransmannen Christian Pourcel. Han jobbade sig fram till första platsen efter en bra start. Han vann finalen före förra årets segrare Ryan Dugney och visade den amerikanska publiken att även Europea kan vara med bland de bästa i Supercross. På det viset blev det Kawasakis stora kväll med segrar i båda klasserna.